Herman Lindqvist – Modig och motsägelsefull (2009-11-19)

Journalisten och författaren Herman Lindqvist är återigen i onåd sedan han nyligen, i en krönika i Aftonbladet, sågat det antisvenska vänsteretablissemanget jäms med fotknölarna. Det är långt ifrån första gången som Lindqvist väcker vrede hos den kulturradikala eliten i frågor som rör svenskhet, identitet och invandring.

Under många år har Lindqvist, ofta mycket välformulerat, framfört åsikter kring invandring och mångkulturalism utifrån ett kritiskt perspektiv. Som historiker inser Lindqvist betydelsen och sprängkraften i dessa frågor och han räds inte att säga sin mening trots att det kan innebära negativa konsekvenser för honom själv. Detta ger honom en särställning bland dagens svenska intellektuella och gör att han förtjänar en stor elogé.

Med detta sagt så är Lindqvist personliga åsikt i invandringsfrågan samtidigt väldigt svår att bli klok på. Jag har sällan sett någon offentlig debattör uttrycka så disparata och svårtolkade ståndpunkter i en och samma fråga. Av innehållet i vissa artiklar får man intrycket att han menar att Sverige skulle ”dö av inavel och kvävning” utan invandring samtidigt som andra uttalanden snarare indikerar att han anser att hela den europeiska civilisationen är döende just på grund av invandringen. I något fall tycks han förespråka såväl mångkulturalism som assimilering i en och samma artikel.

Kanske uttrycker han sig medvetet motsägelsefullt, kanske är det en fråga om begreppsförvirring eller så är det jag som inte är klok nog att tolka det han egentligen säger på ett korrekt sätt.

Nedan följer iallafall ett antal, i mitt tycke väldigt intressanta citat:

”På samma sätt förändras den svenska mixen varje dag genom att nya människor kommer in och med dem nya idéer, ord, seder och bruk. Nya namn dyker upp på dörrarna. Nya matdofter sprids i trapphusen. Sverige förändras lite hela tiden. Det är inte exakt samma land som för tjugo, femtio eller åttio år sedan. Astrid Lindgrens Bullerby hade upphört redan då hon skrev sina böcker och Emil blivit kommunalråd på orten.”

(…) ”Mycket av det gamla finns kvar, men nytt kommer till hela tiden. Det är så som Sverige har överlevt, utvecklats och gått framåt i 14 000 år, genom förnyelse och förändring. Den som stelnar och vägrar förändrar, den dör i inavel och kvävning.”

Aftonbladet 2009-11-01

”Huvudlinjen är att visa att Sverige alltid varit ett invandrarland”

– Presentationsskriften till det första bandet av Herman Lindqvists ”Historien om Sverige

”Hela tiden fortsatte invandringen redan under medeltiden var Sverige mångkulturellt och kosmopolitiskt”

”Den senaste religionen som blivit svensk är islam. Det finns i dag långt över hundratusen muslimer ilandet, men det verkar som om majoriteten av svenskarna ännu inte förstått att de svenska muslimerna kommer att stanna här, att de redan ingår i den svenska mixen.”

”Man kan ha vilken religion som helst, tala vilket språk man vill hemma eller med sin Gud, men ska man kalla sig svensk måste man respektera majoritetens kultur och man måste lära sig att tala svenska. De invånare som inte kan acceptera detta har två möjligheter. De kan antingen försöka att med demokratiska medel påverka eller förändra majoriteten eller de kan flytta till ett annat land med en, för dem, mer acceptabel kultur. Svenska medborgare borde de inte bli.”

– Aftonbladet 2005-12

”I sin arrogans ställer sig de svenska självförnekarna i en alldeles egen nisch pekande finger åt den överväldigande majoritet av svenska folket som är född och uppväxt i Sverige, som har svenska som modersmål, som har en hemkommun i ett landskap där de hör hemma och som de tycker är lite vackrare och finare än alla andra landskap, för där har deras förfäder bott i generationer. Denna stora svenska majoritet har olika politiska åsikter, de ser olika ut, de har olika religioner eller ingen religion alls, men de är sammanflätade i en historisk ödesgemenskap för de tillhör alla den unika svenska mixen, den vi kallar den svenska kulturen.

Dit hör vi alla, även självförnekarna som i sin upphöjda avskildhet idiotförklarar alla som vågar ha en annan åsikt och till och med erkänna sin svenska patriotism.”

Aftonbladet 2009-11-15

”Socialdemokratiet har ikke noget projekt. De vigtige mål er nået, tilbage står nogle finjusteringer af den vældige samfundsmaskine, man har bygget. En maskine, som ikke er det, mine forfædre havde tænkt sig, det tror jeg ikke. Men det er for så vidt ligegyldigt, for den socialdemokratiske samfundsmodel bryder sammen med hele den europæiske civilisation. Jeg tror slet ikke på Europa længere, det er et døende kontinent. Sverige er et døende land, og Europa er et døende kontinent.”

”Hvad den politiske ledelse i Europa ikke fatter, mener Lindqvist, er, at løbet allerede er kørt. Europa er allerede forbi af den enkle grund, at der fødes for få europæere. Andre mennesker kommer til og snarere end at adoptere europæiske værdier, vil de indføre deres egne; islam.”

”Der må nødvendigvis komme mennesker udefra. I bedste fald kommer de fra Tyrkiet, ellers kommer de længere udefra. Forandringen er nemlig allerede sket. Det er for sent at sige nej, det går ikke, stop udviklingen. Det er for sent, alt er forandret allerede. Det kommer til at gå ad helvede til for det Europa, vi kender, hvad politikerne har at gøre nu er egentlig kun at gøre dødsprocessen så smidig og så ublodig som muligt. Europa er forbi, Europa er slut”

”I Danmark kan man trods alt kalde tingene ved deres rette navn. Det kan man ikke i Sverige. I Malmø er der nu 30 procent indvandrere, men det er ganske enkelt forbudt at sige, at man ikke bryder sig om det, at det er for mange osv. – siger man det som politiker, er man død. Fortrængningen er så voldsom i Sverige, og det er svært at forklare. Konfliktskyhed er en del af det, men også simpelthen en mangel på erkendelse. De fleste politikere forstår simpelthen ikke, hvad der er sket – der er allerede 500.000 muslimer i Sverige, og de har jo ikke tænkt sig at flytte. De er kommet ind, de bliver flere for hver dag, og de vil med tiden indføre deres skikke og deres religion i Sverige, ganske som protestanterne gjorde det i sin tid. Det er en historisk udvikling, som man kan beklage, men den er jo ganske naturlig. Alle kulturer har deres tid, og Europas tid er ved at rinde ud. Men det er problematisk, at politikerne – i hvert fald i Sverige – tilsyneladende tror, at hvis de lukker øjnene en stund, så er muslimerne nok væk igen, når de åbner dem, og så er der ikke noget problem, der skal diskuteres.”

”I alle mine år i udlændighed har jeg læst svensk historie, vel for at bekræfte min identitet. Hver gang, jeg kom til et nyt land, læste jeg dets historie og Sveriges historie én gang til for at forstå nogle forskelle. På den måde har historien altid været med mig. Men da jeg begyndte projektet med at skrive Sveriges historie i 1990, gik det op for mig, at historien i Sverige i virkeligheden var tabu. Den fandtes ikke. I skolerne lærte man ikke historie. Spørg en 12-årig om Karl Den Tolvte, og han kan ikke placere ham i det rigtige århundrede. Sverige var flov over sin historie, for i Sverige ligger historien i fremtiden. Socialdemokraterne har afskaffet historien. Alt, hvad der ligger forud for det socialdemokratiske projekt, er tabu, det har med konger at gøre og er uden betydning, for det er andre kræfter, der former historien, man skal se fremad – det er devisen. Så min ambition var både pædagogisk og systemkritisk; jeg ville fortælle historien og vise, at vi ikke har noget at være flove over.”

”Europa er fortid” – Jyllandsposten Weekend – 2005-08

”Sedan 1814 har Sverige fred. 193 år utan krig och kamp för vår existens har fått svenska folket att glömma att det inte är självklart att vi lever i ett fritt land där vi får tala vårt eget språk. Vi har inte fått Sverige som en gåva från vår Herre. Alla våra gränser har ritats efter långa, många och blodiga krig. Ingenting har vi fått gratis. Ingenting är självklart, inte vårt land, inte vårt språk, inte vår kultur.”

Aftonbladet 2007-06-03

”Vad man inte får säga i Sverige är att om du har en stor ökad invandring på vissa orter av väldigt främmande folk och språk och religioner, så blir det en konfrontation. Det måste man vänta sig att det blir.”

– SR Studio Ett 1999-12-17

”Så, mot de flesta svenskars vilja, förändrades allting snabbt. En kraftig utomeuropeisk invandring genomfördes, trots att majoriteten inte önskade den. Arbetslösheten ökade, välståndet sjönk.”

Aftonbladet 2000-10-01

Hur ser du på kritiken mot dig och museiutställningen ”Den svenska historien” om att det var en återuppväckt nationalistisk historieskrivning?

– Ja, den var väl korrekt. Det var en målsättning som jag tycker var alldeles riktig. Problemet är att ’’nationalism’’ är ett så oerhört negativt värdeladdat ord och alla tänker genast på nazister, men det är ju inte samma sak. Nationalism är ett medvetande om vem man är och varifrån man kommer och vad Sverige är och Sveriges plats på världskartan. Det betyder inte att vi ska utplåna alla andra folk, utan att vi ska veta vilka vi är.

Vad tror du om den svenska historieundervisningens framtid?

– Den är mycket dyster. Man väljer bort stora delar av historien. Många svenska elever har i dag en väldigt dålig uppfattning om svensk historia. Det är direkt skadligt att inte kunna sitt lands historia. Många ungdomars vilsenhet i tillvaron beror på att de inte har läst historia. De har inga rötter, de känner inte någon tillhörighet. Dessutom är det ett beslut fattat av politiker, med målsättningen att det ska bli så. Man ville släta ut historien, vilket hänger samman med socialdemokratisk kultursyn. Allt som var före socialdemokratin var förkastligt och felaktigt på alla sätt, och det skulle man inte tala om över huvud taget, medan framtiden låg i nästa kommunala simbassäng och parkeringshus. Jag ser det som ett medvetet försök att utplåna historien

Populär historia nr. 1 1998

” Cirka 300.000 av de i utlandet födda kommer från Asien, Mellanöstern och Afrika. De flesta av dem är inte kristna.

Hade svenska folket för så där tio år sedan fått folkomrösta om en så dramatisk förändring av befolkningens sammansättning, hade resultatet förmodligen blivit ett massivt nej.

Skulle man folkomrösta idag, skulle svaret antagligen också bli ett lika rungande nej. En mycket stor procent av svenskarna är skrämda av och har svårt att acceptera den stora och snabba förändring som skett.

Med tanke på att Sverige inte gränsar till något land i krig och att vårt land har minimalt kolonialt förflutet, är den höga procenten med utländsk bakgrund extremt hög i jämförelse med resten av Europa. Inget annat land har frivilligt utsatt sig för en liknande förändring.”

– Aftonbladet 1998-11-08

”Sverige kommer att få ett fruktansvärt invandrarproblem om medierna och etablissemanget fortsätter att misstänkliggöra och slå rasiststämpeln på dem, som vågar yttra sig. Det går kanske ett tag, men man kan inte idiotförklara ett helt folk.”

– Aftonbladet 1997-05-18

”Vi har på kort tid fått mer än tio gånger fler invandrare i proportion till vår befolkning, än något annat EU-land, mer än 300 000 av dem har kommit från icke-europeiska kulturer. Detta har bevisligen lett till svåra problem på många håll i skolor, med ökad kriminalitet, stor arbetslöshet, öppen diskriminering och konfrontation mellan svenskar och invandrare.”

”…Under tiden undviker alla nogsamt att benämna verkligheten, att erkänna problemen, att erkänna att hela invandrarproblematiken har prackats på folket mot den allmänna folkviljan.”

– Aftonbladet 1997-11-16

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s