Tombolademokrati?

Under gårdagens ganska kaotiska votering i kammaren avgjordes för första gången under min tid i Riksdagen en fråga genom lottning.

Lottning har förekommit tidigare under mandatperioden, men då enbart i samband med i praktiken betydelselösa kontrapropositionsvoteringar.

I det här fallet var det fråga om ett skarpt beslut, som förenklat utryckt handlade om huruvida regelverket kring genmodifierade grödor, GMO, skall bestämmas av folkvalda i Sverige eller av EU.

Som det mesta inom politiken är frågan lite mer komplicerad än vad det låter som. Inom partiet har det därför funnits lite olika tolkningar av frågan, men vid debatten i kammaren yrkade vi tydligt på den föreliggande reservationen , som alltså enkelt uttryckt innebar att GMO-frågorna i första hand skall avgöras av svenska folkvalda. Vid den efterföljande voteringen blev det dock lika, vilket inte borde ha kunnat ske om kvittningssystemet fungerat som det ska. Frågan bordlades och behandlades därefter igen under gårdagen. Otroligt nog blev det exakt lika i voteringen igen. Kammaren hade då att ta ställning till ifall ärendet skulle återremitteras till utskottet eller avgöras genom lottning.

Till min stora förvåning valde socialdemokraterna i detta läge att stödja regeringspartierna i deras begäran om lottning. En lottning som tyvärr ledde till att Alliansens förslag vann.

Händelsen är enligt min mening djupt beklaglig. Inte i första hand på grund av själva sakfrågan, utan på grund av principen och de signaler som det sänder ut.

Att de övriga partierna genom missskötsel av kvittningssystemet inte lyckas spegla de verkliga majoritetsförhållandena i Riksdagen underminerar den representativa demokratin. Att politiska beslut fattas genom lottdragning sprider ett löjets skimmer över Riksdagen och riskerar i förlängningen att påverka det politiska engagemanget och tilltron till det demokratiska systemet i negativ riktning.

En tombolademokrati lär i förlängningen få svårt att motivera medborgarna att gå till valurnorna.

Annonser
Det här inlägget postades i Dagspolitiska kommentarer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s