Visst tar etablissemanget avstånd ifrån extremism. Ibland…(2007-10-04)

Jag förstår de läsare som anser att jag vid det här laget borde ha tjatat nog om rapgruppen Advance patrol och deras texter och att det borde finnas viktigare saker att skriva om.

Det jag anser vara intressant med fallet är dock inte den tragikomiska rapgruppen i sig, utan det monstruösa hyckleri och den dubbelmoral som de, genom det bemötande de får, blottlägger hos det politiska och mediala etablissemanget.

Advance patrol särbehandlas därför att de är invandrare, för att de sjunger rap och för att extremismen i deras texter är av vänsterkaraktär. Det sistnämnda är nästan det mest påtagliga och skrämmande. Etablerade politiker och journalister tycks kunna ha överseende med i princip vilka vidrigheter som helst, så länge de kommer ifrån vänster.

Kan någon tänka sig att en helsvensk musikgrupp, med kopplingar till högerextremism, som spelar dansband eller rock och som tidigare framfört texter där man försvarat terrordåden mot World trade center, hyllat Pinochet, uttryckt sig hatiskt mot den svenska poliskåren, pläderat för att det skall bli legalt att bära skjutvapen och framfört förhoppningar om att israel ska ”brinna”, skulle anlitas av valmyndigheten för ett demokratiprojekt, inbjudas att spela för framstående politiker och erbjudas arbete som barnprogramsledare?

Och om detta bands senaste skiva skulle visa sig innehålla uppmaningar till våld mot ett socialistiskt parti, som de senaste åren drabbats av otaliga attentat från högerextrema grupper som står bandet nära, skulle då malmö kommuns gatukontor och Folkets park vara med och arrangera releasefesten för denna skiva? Skulle landets största tidningar länka till låten och visa videon, där socialister framställs som äckliga råttor och tvingas fly för att inte bli ihjältrampade medan bandet sjunger ”spring, spring spring för vi kommer att ta er”? Och skulle landets journalister helt bortse ifrån de ovan uppräknade texterna och recensera denna skiva med nedanstående ord?

Fan tro´t!

”För tredje året i rad har Cuba Café, i Gatukontorets och Folkets Parks regi, lockat stora skaror att dansa salsa till levande musik framförd av kubanska musiker. Cubano New Boys åkte hem i slutet av augusti, men säsongen på Cuba Café är inte över förrän nu på lördag den 29/9. Då firas årets framgång av med ett jättekalas där Advance Patrol står i centrum med sin nya platta ”Enligt AP”.”

http://mona.malmo.se/komin/servlet/RequestBroker/module/pPressrummet/action/Pressmeddelanden/method/intro/action/Pressmeddelanden/method/detail?_id=3236

”bitvis briljant ”,  ”har en skärpa som biter tag.”

http://www.arbetarbladet.se/PGarticle.php?id=572208&avdelning_1=111&avdelning_2=0

”Advance Patrol har levererat bra hiphop tidigare, men det är på detta tredje album som de visar upp sin fulla potential.”

http://www.svd.se/dynamiskt/rec_skivor/did_17213546.asp

”När Advance Patrol hittar rätt är de oemotståndliga. Nu gör de det igen.

”Vi laddar” på ”Enligt AP” är en av årets starkast låtar. AP är pissed off och sverigedemokraterna syns i siktet. Gonza fräser ”Jag förmodar att ni nu vill försonas, jag betonar fuck Landskrona” och Juan konstaterar: ”Jag snackar om en sverigedemokrat bara vill sprida sitt hat, i dag har luvan åkt av – men titta där går en Ku Klux Klan”.

Inget spår kommer i närheten av ”Vi laddar”

http://www.kristianstadsbladet.se/article/20071003/SKIVOR/710030039

”Vi laddar” som är Advance Patrols reaktion på Sverigedemokraternas valframgångar och samtidigt hård, fungerande klubbhiphop. Här försöker allvaret inte vara sig själv nog och då blir det, lite paradoxalt, mer värdefullt.”

http://sydsvenskan.se/nojen/skivrecensioner/article270125.ece

”En skön skiva. Grabbarna i AP behåller lätt sin plats på min tio-i-topp-lista över svenska favoriter.”

http://www.metro.se/se/article/2007/10/02/21/2105-45/index.xml

”Hittills överskuggas alltså talangen av viljan och AP har ännu inte lyckats matcha sin explosivt eklektiska debut. Men av med dem blir vi inte, som tur är.” http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?a=372984

”Man gillar Advance Patrol för vad de inte är. De är inte dåliga på att rappa, de är inte fyra-elementen-real, de är inte Timbuktu-härliga, de är inte alkisrappare från Söder, de är inte präktigt PK.”

http://www.nojesguiden.se/musik/14827

”Gonza och Juan i Advance Patrol känner sig skyldiga att ta tillvara på möjligheten att påverka – och gör det med sin musik.”

http://www.aftonbladet.se/malmolund/article901672.ab

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s