Vilks, Aftonbladet och Åkessons ”överdrift” (2010-03-15)

Med anledning av förra veckans avslöjande om den islamistiska mordkomplotten mot Lars Vilks tänkte jag att det kunde vara intressant att backa tillbaka bandet några månader till reaktionerna på Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet.

Dagen efter att Åkessons artikel publicerats samlades Aftonbladets skarpaste hjärnor och ett gäng ”experter” för att tillsammans slunga sig ut i ett hejdundrande intellektuellt magplask i form av en artikel med titeln: ”Fel, fel, fel, Åkesson”. Syftet var att på alla möjliga och omöjliga sätt försöka påskina att Åkessons artikel var full av överdrifter och lögner.

Ett av Åkessons påståenden som man valde att ta med i artikeln var följande:

”svenska konstnärer som kritiserar eller skojar med islam lever under ständigt dödshot”

Aftonbladet kunde ju inte förneka existensen av detta fenomen och därför stämplade man inte påståendet som ett direkt fel. Istället försökte man angripa Åkessons trovärdighet genom att avdramatisera hoten och framställa hans uttalade som en kraftig överdrift. Till sin hjälp tog man konstären Lars Vilks som sade följande:

– Det fanns en tid då jag fick väldigt många dödshot. Men det är ett minimalt antal svenska konstnärer som råkat ut för det här. Jag känner mig inte hotad i dag 

Jag undrar vad det kan bero på att det bara är ett minimalt antal konstnärer som råkat ut för det här? Det kan väl aldrig ha något att göra med att Åkesson faktiskt hade rätt i att varje konstnär som i likhet med Vilks försöker kritisera eller skoja med islam sedan tvingas leva återstoden av sina liv under ständigt dödshot och att detta inte framstår som en särskilt attraktiv tillvaro för merparten av landets konstnärer?

Att islamisterna har lyckats skrämma merparten av Västvärldens konstnärer till tystnad torde ju dock inte göra problemet mindre, utan snarare mer allvarligt.

För att en gång för alla reda ut huruvida det är vi eller Aftonbladet som har rätt i den här frågan, så skulle ju Aftonbladet kunna anordna en karikatyrtävling där samtliga journalister på tidningen får rita varsin teckning av profeten Muhammed och sedan låta varje tecknare/journalist posera i tidningen med namn, bild och hemadress under sina respektive karikatyrer. Det kan väl inte vara så farligt, eller…?

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s