”Vad våldet må skapa är vanskligt och kort” (2007-08-16)

”Tala i vredesmod och du kommer att hålla det bästa tal du någonsin har ångrat”, lär Winston Churchill en gång ha sagt.

Med tanke på detta avhåller jag mig i nuläget från att ge någon annan kommentar till det vidriga överfallet på Martin Kinnunens sambo och övriga illdåd som drabbat våra partikamrater den senaste tiden än nedanstående diktstrofer av Tegnér:

Det eviga

Väl formar den starke med svärdet sin värld, väl flyga som örnar hans rykte; men någon gång brytes det vandrande svärd och örnar fälles i flykten. Vad våldet må skapa är är vanskligt och kort det dör som en stormvind i öknen bort.

Men sanningen lever. Bland bilor och svärd lugn står hon med glänsande pannan. Hon leder igenom den nattliga värld och pekar alltjämt till en annan. Det sanna är evigt; kring himmel och jord genljuda från släkte till släkte dess ord.

Det rätta är evigt; ej rotas där ut från jorden dess trampade lilja. Erövrar det onda all världen till slut, så kan du det rätta dock vilja. Förföljs det utom dig med list och våld sin fristad det har i ditt bröst fördold.

Och viljan som stängdes i lågande bröst, tar mandom lik gud och blir handling. Det rätta får armar, det sanna får röst och folken står upp till förvandling. De offer du bragte, de faror du lopp, de stiga som stjärnor ur Lethe opp.

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s