Stina Nykvist in memoriam (2006-08-28)

Efter att Nybro kommun upprepade gånger förvägrat henne den hjälp och omsorg som varje person i hennes ålder borde ha självklar rätt till, så orkade Stina Nykvist, 91, inte försöka längre.

Hon ville inte ligga någon till last och stod inte ut med ensamheten och otryggheten längre och tog därför sin rullator och stapplade de fyra kilometerna ner till Rismåla göl, där hon tog av sig sina kläder och vek ihop dem i en fin och prydlig hög som hon lade på rullatorn. Sist av allt tog hon av sig sina glasögon och den vigselring som hennes avlidne make en gång hade gett henne. Sen gick hon ut i sjön och dränkte sig.

Jag blev illamående när jag läste om Stina Nykvists öde och det sätt som samhället behandlade henne på efter ett helt liv av arbete och omsorg om sin familj.

Jag blir ännu mer illamående när jag tänker på att Stina inte är ensam, vilket nedanstående uppgifter mycket tydligt visar:

Mellan åren 2002-2005 minskade antalet platser i särskilt boende med 13 500 st (Varför kan inte behovet av särskilda boendeformer tillgodoses? -Regeringsuppdrag till Boverket och Socialstyrelsen 2003-04-03)

”Om en äldre får hemtjänst eller ej beror inte enbart på behovet utan också på vilken kommun denne är bosatt i. I vissa kommuner är sannolikheten att få hemtjänst fyra gånger större än i andra. (…) Det är ovanligt att hjälp ges till promenader och andra vardagliga aktiviteter som kan ge livet mening. En undersökning socialstyrelsen gjorde i 23 kommuner visar att biståndshandläggarna mycket sällan ens utreder om det finns behov av sociala aktiviteter. Och får den äldre rätt till det, är det långt ifrån säkert att hjälpen utförs. Två tredjedelar av hemtjänstens personal tycker att de har små möjligheter att hinna med sånt.” (Professor Yngve Gustafsson, Nationell handlingsplan för äldrepolitiken, slutrapport, Vem tar hand om Mamma?, Bäsén)

”Tusentals svenska åldringar dör av svält varje år. Vanligast är svälten på sjukhem där två av tre är undernärda. I genomsnitt är minst var tredje åldring som bor på något slags äldreboende, som service, sjukhem eller ålderdomshem, undernärd. Av dem som bor hemma är med hemtjänst är omkring var tjugonde undernärd och närmare hälften i riskzonen för undernäring” (Professor Yngve Gustafsson, Nationell handlingsplan för äldrepolitiken, slutrapport, Vem tar hand om Mamma?, Bäsén)

”Ca 100 000 färre får hjälp av hemtjänsten, det finns inte något skydd mot orimligt höga avgifter, möjligheterna för sjuka och handikappade gamla att få läkarbesök i hemmet är ”mycket små”, en ökad andel vårduppgifter har överförts på anhöriga och privat hjälp och många gamla får klara sig bäst de kan.” (Äldres levnadsförhållanden under perioden 1980-1998, SCB, Vogel mfl, Ofrid? – våld mot äldre kvinnor och män, Brottsoffermyndigheten 2001, s.20.

”Ca. 260 000 av pensionärerna i åldern 65-84 år, levde under socialbidragsnormen. Det är höga siffror med tanke på att socialhjälp i princip skall betalas ut när hushållet faller under socialbidragsnormen.” (Äldres levnadsförhållanden under perioden 1980-1998, SCB, Ofrid? – våld mot äldre kvinnor och män, Brottsoffermyndigheten 2001, s.24)

”Antalet sysselsatta inom sjukvård och äldreomsorg har minskat med 15% under tidsperioden 1990-1998 samtidigt som antalet personer som är 80 år eller äldre har ökat med 17%.” (Äldreomsorg i förändring –knappare resurser och nya organisationsformer, Szebehely, SOU 2000:38, kapitel 5, Ofrid? – våld mot äldre kvinnor och män, Brottsoffermyndigheten 2001, s.25)

De senare årens äldrepolitik är en skam, en fläck på Sveriges banér och det är obegripligt att frågan inte hamnat högre upp på dagordningen i valdebatten.

Låt oss aldrig glömma Stina Nykvist och låt oss försäkra oss om att något liknande aldrig behöver hända igen!

Personligen undersöker jag nu möjligheten för att kunna anordna en minnesmanifestation i Nybro för att hedra Stina Nykvist och sätta fokus på äldrepolitiken. Jag hoppas att ni alla ansluter er till den.

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s