Oroszok haza! (2006-10-23)

För exakt 50 år sedan idag, den 23:e oktober 1956, inledde ungerska frihetskämpar en revolt mot den sovjetiska ockupationsregimen. Upproret startade då en demonstration till stöd för den antikommunistiska solidaritetsrörelsen i Polen attackerades av säkerhetspolisen, som öppnade eld mot demonstranterna.

Upproret spred sig som en löpeld över landet och överallt dök det upp klotter med slagordet ”Oroszok haza!” (Ryssar åk hem!). Den 24 oktober blev en styrka från Röda armen bestående av 24 000 man och stridsvagnar tvungna att retirera inför ungerska frihetskämpar beväpnade med endast molotovcoctails.

Trots tappert motstånd blev upproret dock skoningslöst krossat av den sovjetiska övermakten och drömmen om ett självständigt Ungern, fritt från stalinism, fick förbli en dröm i ytterligare 33 år. Jag sänder idag en tanke till de som dog för Ungerns frihet och självständighet. Gud give att vare sig de eller vi någonsin tvingas uppleva kommunismens fasor igen och måtte ungrarna vara så kloka att de vid nästa val röstar bort den blodsbesudlade kommunismens arvtagare och de svenska socialdemokraternas broderparti (Se min skrift: ”Den röda tråden”) som på något outgrundligt vis lyckats ta sig in i den ungerska regeringen igen.

Amatörbilder från det ungerska upproret kan ses här: http://www.sr.se/cgi-bin/P1/artikel.asp?Artikel=946828

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s