Om Malmövänstern och mötesfriheten (2009-04-14)

I det sista avsnittet av Kaliber rapporterade man om Malmös så kallade ”demokratikommunalråd”, Anneli Philipsson (v), som i tidningen Malmö city 2008-10-16 gav sitt stöd till de våldsamma motdemonstrationerna mot SD:s torgmöten i höstas, där flera företrädare för Malmövänstern aktivt deltog.

För de av er som vill stifta närmare bekantskap med Malmövänsterns syn på mötesfriheten och snedvridna uppfattning om vad lagarna på området faktiskt säger, vill jag passa på att tipsa om webbsändningarna från Malmö kommunfullmäktiges januarisammanträde. Under den sista punkten för dagen uppstod en intressant interpellationsdebatt kring mötesstörningarna. Under denna debatt beskrev demokratikommunalrådet Philipsson attackerna mot SD:s torgmöte som ”ett sundhetstecken” (16.44 min in i sändningen) och hon vägrade att ta avstånd från motdemonstrationerna. Gång på gång hävdade hon också att var och en har en grundlagsstadgad rätt att störa och överrösta ett tillståndsgivet torgmöte. I det sistnämnda fick hon också stöd av kommunfullmäktiges ordförande, Kjell-Arne Landgren (s), som i raljerande ton upplyste SD-ledamoten Christer Voigt om att Philipsson inte kan ändra grundlagen och att det krävs två på varandra följande riksdagsval för att ändra grundlagen (35.33).

Strax efter debatten upplyste jag Anneli Philipsson om att hon hade fel när hon hävdade att mötesstörningar var grundlagsskyddade och att hennes partikamrater faktiskt gjort sig skyldiga till bland annat brottet ”störande av allmän sammankomst”. Philipsson vidhöll dock sin uppfattning och menade att det var jag som hade fel.

Dagen efter debatten skickade jag ett mejl med följande innehåll till Anneli Philipsson:

Hej Anneli,

Med anledning av den diskussion vi hade i KF, angående gällande lagstiftning vid motdemonstrationer, vill jag tipsa dig om följande dokument där polismyndigheten klargör rättsläget kring brottet störande av allmän sammankomst:

”3 § Underlåter deltagare i folksamling som stör allmän ordning att efterkomma för ordningens upprätthållande meddelad befallning eller intränger han på område som blivit för sådant ändamål fridlyst eller avspärrat, dömes, om ej upplopp föreligger, för ohörsamhet mot ordningsmakten till böter eller fängelse i högst sex månader.

”Motdemonstration” Grundregel; alla demonstrationer åtnjuter samma grundlagsskydd. Skyddet är emellertid inte obegränsat. Deltagare som ”stör” demonstration med endast plakat, banderoller eller flaggor, eller lugn uppläsning av en appell, bör inte fällas till ansvar enligt denna paragraf. Om motdemonstranterna däremot genom skrik och skrän eller på annat sätt uppträder på ett sådan sätt att förfarandet når upp till ofredandenivån, bär de kunna dömas för störande av allmän sammankomst.”

 

http://www2.polisen.se/PageFiles/21437/Allmanna_sammankomster_media_ESF2008.pdf

Vidarebefodra gärna denna information till dina partikamrater.

Med vänlig hälsning

Mattias Karlsson Politisk sekreterare (SD)

Philipsson tackade artigt för lästipset…

Låt oss nu hoppas att inte bara vänsterpartiets företrädare utan även de lokala polismyndigheterna har detta rättsläge klart för sig inför den stundande torgmötesturnén i EU-valskampanjen…

P.S Jag anser att det redan idag finns lagstöd för att döma, åtminstone de mest våldsamma motdemonstranterna, för Högmålsbrott/Brott mot medborgerlig frihet, med flera års fängelse som påföljd, men detta är ett ämne som kräver sin egen bloggpost och tillämpandet av lagen om Störande av allmän sammankomst vore iallafall en början.

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s