Norska public service avlivar politiskt korrekta myter på löpande band (2010-04-03)

Medan SVT oförtrutet ångar på i förutsägbarhetens, Gramsci-kommunismens och den kvävande politiska korrekthetens hjulspår, så har situationen beträffande public service- medierna börjat ljusna något i våra skandinaviska grannländer.

Danmarks radio har, åtminstone i jämförelse med SVT och SR, länge framstått som ett under av saklighet och allsidighet.

Även norska NRK har givit prov på flera positiva exempel under de gångna åren. Inget av dessa har dock kommit i närheten av briljansen hos programserien ”Hjernevask” som nu har visats i 4 av totalt 7 avsnitt.

Programmet leds av den kände norske komikern Harald Eia, som tillfälligt sadlat om och istället iklätt sig rollen som vetenskapsreporter, vilket är ett rollbyte han klarar med bravur.

Förutom att vara charmigt underhållande, saklig och informativ, så är Hjernevask framförallt ett  stridsrop mot flera av de politiskt korrekta dogmer som sedan några decennier tillbaka håller ett strypgrepp om såväl politiken och kulturlivet som den akademiska världen i flertalet av de västeuropeiska länderna.

Huvudlinjen i programmet är att vetenskapligt undersöka förhållandet mellan arv och miljö på en rad olika områden, men även andra kontroversiella frågeställningar tas upp.

Eia ställer inskränkta, politisk korrekta, norska forskare mot ofta världsledande kollegor i Storbritannien och USA och hittills har den politiska korrektheten dragit det kortaste strået vid varje tillfälle.

På ett närmast försynt och lekfullt sätt ikläder sig Eia rollen som barnet som oförskäckt påpekar att kejsaren faktiskt är naken.

Hittills har Hjernevask effektivt lyckats avliva de politiskt korrekta myterna om:

– att alla skillnader mellan män och kvinnor bara är sociala konstruktioner – att sexuella preferenser och sexuell läggning bara är en social konstruktion – att det inte finns några skillnader mellan olika kulturer när det gäller konflikthantering och våldsamhet

Programmet kan ses på via nedanstående länk. Lösenordet är ”Hjernevask”

http://genusnytt.wordpress.com/2011/12/03/se-hjernevask-avsloja-genusmyterna/

Även om ni i likhet med mig inte instämmer tillfullo alla teser som kastas fram, så kan jag nästan garantera att det inte är bortkastad tid.

För övrigt funderar jag på att starta ett upprop om att SVT borde köpa in och sända Hjernevask även i Sverige, men alldeles oavsett hur många underskrifter ett sådant upprop skulle få, så befarar jag det kan bli svårt att få igenom. Iallafall innan helvetet fryser til is…

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s