Inget folk skall tvingas hylla sina mördare (2007-04-30)

Historien är full av paradoxer. Andra världskrigets slut, som för miljontals människor betydde befrielse, glädje och slutet på diktatur och folkmord, kom för andra att betyda den raka motsatsen.

Vårt grannland Estland, som i flera hundra år rymt en betydande svensk minoritet, ockuperades 1944 av sovjetiska trupper. Därefter följde 45 år av av förtryck och diktatur. Tusentals ester mördades, tiotusentals gick i landsflykt och hundratusentals deporterades till straffläger i Sibirien och andra platser. Det estniska språket och den estniska kulturen förbjöds och diskriminerades. I ockupationsmaktens spår flyttade hundratusentals ryssar in i landet.

De senaste dagarna har vi kunnat bevittna hur ättlingarna till dessa ryska ockupanter startat kravaller och slagit sönder estniska städer. Ett tusental personer har gripits, ett hundratal har skadats och en person har dött. Den alltmer auktoritära ryska regeringen hotar med straffåtgärder och den estniska regeringens hemsidor har blockerats.

Orsaken är att en staty, som för esterna symboliserar förtryck och för ryssarna symboliserar krigshjältar och seger över nazismen, har flyttats.

Oavsett var sympatierna ligger borde alla kunna dra en lärdom av händelserna i Estland. Det är en starkt negativ och destabiliserande faktor att det inom en och samma stat finns stora grupper av människor som har olika identitet och historiesyn.

För mig personligen råder det dock inga tveksamheter kring var mina sympatier hör hemma i den här frågan. Inget folk skall tvingas hylla sina mördare och i händelse av ryska repressalier hoppas jag att den svenska regeringen gottgör esterna för vår undfallenhet under sovjettiden genom att erbjuda dem starkast tänkbara stöd.

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s