I Malmö får dementa åldringar skylla sig själva om de inte kan kommunicera med vårdpersonal som talar dålig svenska (2010-01-11)

Riksdagspartierna från vänster till höger har under ett antal år tävlat om att slå vakt om äldre invandrares möjlighet att kunna göra sig förstådda inom äldreomsorgen. Som ett resultat av detta har invandrare kvoterats in i äldreomsorgen och särskilda äldreboenden för olika etniska grupper poppar nu upp som svampar ur jorden.

Sverigedemokraterna anser att möjligheten att kunna kommunicera med sina vårdtagare bör gälla alla äldre och därför skriver vi följande i vårt kommunpolitiska handlingsprogram:

Äldre invandrare som på grund av ålder, demens eller andra orsaker tappat förmågan att förstå och kommunicera på svenska skall om förutsättningar finns kunna få vård på sitt modersmål. Personalrekrytering till avdelningar för äldre invandrare som mist sitt andraspråk skall dock ske på basis av relevanta språkkunskaper och inte etnisk bakgrund. Behoven hos denna grupp av äldre invandrare skall inte få användas som ett rättfärdigande för att diskriminera etniska svenskar genom allmänna regler om etnisk kvotering och positiv särbehandling av invandrare, vilket ofta sker idag. Rätten att kunna förstå och bli förstådd av sin omsorgsgivare skall självklart också omfatta äldre svenskar. Invandrad äldrevårdspersonal med bristande språkkunskaper skall erbjudas kontinuerlig språkutveckling och kraven på kunskaper i svenska, svensk kultur och historia skall höjas vid nyanställning

I en rapport från Stockholms äldreomsorgsinspektörer 2006 konstaterades det att:

Äldre med utländsk bakgrund har i dag större möjligheter än tidigare att få hjälp utförd av en person som talar deras modersmål, nästan oavsett vilket språk det handlar om. Samtidigt är det inte längre säkert att en äldre med svenska som modersmål får möta personal med tillräckliga kunskaper i svenska

Stockholms stad har reagerat på detta genom att erbjuda invandrad äldreomsorgspersonal språkutveckling.

Uppgifter från vårdpersonal och anhöriga liksom resultat från brukarundersökningar har visat att Malmö har samma problem som Stockholm fast i kanske än större skala. Många äldre svenskar är förtvivlade och upplever otrygghet av att inte kunna kommunicera med sina invandrade vårdgivare. Språkbristerna bland den invandrade personalen utgör också en säkerhetsrisk och ställer till problem i samband med rapportering och dokumentation.

Med anledning av detta lämnade SD Malmö för en tid sedan in en motion till kommunfullmäktige om att Malmö i likhet med Stockholm skall erbjuda språkutveckling till invandrad vårdpersonal med bristande kunskaper i svenska och att kraven på kunskaper i svenska skall höjas vid nyanställning.

När kommunstyrelsehandlingarna häromdagen damp ned i brevlådan visade det sig dock att Malmös vänstermajoritet förordar ett avslag på motionen. Några språkproblem finns egentligen inte menar vänsterkartellen och skulle de ändå finnas så är det isåfall de svenska vårdtagarnas fel.

I remissvaren skriver man att, de svenska åldringarna måste ”bjuda till” för att förstå invandrare som inte kan prata ordentlig svenska. Man skriver också att ”värderingar och människosyn har stor betydelse för vilket bemötande man får”

Istället för att se till att de som vårdar äldre svenskar faktiskt kan tala svenska, så är det alltså upp till de många gånger dementa svenska åldringarna att ”bjuda till”. Lyckas de ändå inte förstå eller göra sig förstådda hos den invandrade personalen och därmed kanske får fel mat, fel medicin eller dylikt, så beror det på att de svenska åldringarna har brister i sin ”människosyn”.

Samtidigt storsatsar vänstermajoriteten i Malmö nu på att ge äldre invandrare äldreomsorg på det egna modersmålet. Detta med motiveringen att:

Det är viktigt att ge alla äldre en chans att kunna förstå och göra sig förstådda.

Som jag sagt tidigare, i det mångkulturella Sverige är alla lika, men vissa är mer lika än andra…

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s