Hugfäst dem! (2009-06-26)

På söndag, den 28 juni 2009, är det exakt 300 år sedan, slaget vid Poltava. Bland de många Ukrainare som fortfarande minns de svenska karolinerna med värme och ser dem som befriare som kom för att hjälpa dem att befria sitt land från det ryska förtrycket, kommer jubileumet att högtidlighållas med pompa och ståt. Det var egentligen tänkt att jag skulle vara på plats i Poltava och delta i dessa minnescermonier, men så blev det tyvärr inte. Att dagen skulle väcka någon större uppmärksamhet här hemma i Sverige får nog betraktas som uteslutet. Vi fosterlandsvänner får dock inte glömma att sända en tanke österut på söndag.

I jorden under den ukrainska slätten, i trakterna runt Poltava, ligger 7000 av våra stupade landsmän i omärkta gravar. Ytterligare 3000 av deras stridskamrater tillfångatogs och fördes till fångläger i Sibirien.

Oavsett vad den marxist-liberala akademiska- och kulturella eliten försöker tuta i oss, så förtjänar dessa män vår hugfästelse.

Att det finns så kallat ”delade meningar” om Karl den XII och kriget som sådant är jag väl medveten om, men även den som är kritiska till kungen och hans krigföring borde kunna visa respekt för de soldater som följde honom. Merparten av de karoliner, som nu vilar i den Ukrainska myllan, var vanliga svenska bondsöner, som frivilligt gått ut i kriget därför att de ansåg att deras land, hembygd och familj stod under allvarligt hot. Trots alla extrema umbäranden och fasor som de tvingades utstå är det få armér i historien som uppträtt så diciplinerat, varit så framgångsrika under så lång tid och som behandlat civilbefolkningen i de fientliga staterna så väl.

Många sentida historiker har försökt framställa karolinerna som tvångskommenderade trälar som saknade ideal och som hatade, kungen och kriget. Att detta är en falsk bild bevisas med all önskvärd tydlighet av de sammanställningar av karolinernas brev hem, som gjorts i flera omgångar. Trots att man längtar hem och oroar sig för sina barn, fruar och gårdar, så visar man i de allra flesta fall en närmast uppseendeväckande pliktkänsla kombinerat med genuin tillgivenhet till kungen och fosterlandet och en förståelse för krigets nödvändighet.

Vad den närmast hysteriska kritiken av Karl den XII anbelangar, så nöjer jag mig med att citera ett avsnitt ur historikern, Herman Lindqvists, bok ”Storhet och fall”:

…det är en myt att hela Sverige låg i grus och aska då Karl den XII stupade, det har modern forskning visat. Bilden av det ödelagda Sverige spreds självklart av regimen som kom efter och fördes vidare av de äldre historikerna.

Det var inte Karl den XII eller det kungliga enväldet som inledde det stora Nordiska kriget år 1700. Sverige blev anfallet. Det var tack vare Karl XI:s mödosamma arbete med att bygga upp den karolinska armén och en fungerande byråkrati och hans sons skicklighet som fältherre, som gjorde att Sverige med Finland efter tjugoett år av krig fortfarande stod kvar som en fri nation. Med ett sämre försvar, med en svagare statsledning och en mindre begåvad och hängiven befälhavare, är det troligt att den övermäktiga fiendealliansen hade styckat upp Sverige ordentligt. Under hela perioden slogs Sverige ensamt, allierades hjälp var obetydlig.

Avslutningsvis skulle jag återigen vilja citera ett stycke ur dikten ”De fallna” av den finlandssvenske poeten Jarl Hemmer:

Minns det, ni, som i de trygga husen bryta lugnt ert bröd; eder ro är köpt till pris av tusen tappra hjältars död. Öppna bladen, hävd, för bragdens gyllne text. Bonde, du som gläds åt åkerns gröda, minns att det är blodet från de döda som gav sådden växt. Ja, det är de fallnas kalla händer som på brutna svärd lyfte landet högt bland fria länder. Viska, andevärld, att ett folk står fritt vid deras gravars rand! Stora sus i skogar, hundramila, vagga in i evighetens vila dem som frälst sitt land.

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s