Har moderaterna ingen skam i kroppen? (2009-10-14)

I samband med de senaste stora kravallerna på Rosengård i Malmö blev det tydligt att staten saknade de medel som behövdes för att komma tillrätta med situationen och återställa lugnet. Trots massiva polisinsatser fortsatte upploppen och bränderna natt efter natt. Till slut gick det så långt att Malmöpolisen satte sig i hemliga förhandlingar med några av de gängledare som numera till stor del kontrollerar Rosengård, för att se om de var beredda att hjälpa till att stävja upploppen (mediauppmärksamhet och ständig polisnärvaro är ju inte bra för ”affärerna”). Medierna avslöjade dock mötet, så det blev inget samarbete.

Ett av polisens huvudproblem var att de direkt ansvariga förövarna kunde springa in och gömma sig i en klunga av andra ungdomar som bara var ute för att heja på, så fort de tänt en brand eller kastat en sten. Detta gjorde det nästintill omöjligt för polisen att skilja skyldiga från oskyldiga.

I det läget lade SD Malmö fram en motion om att kommunen i samråd med polisen skulle införa möjligheten att utfärda temporära utegångsförbud under kvällstid för omyndiga personer i samband med oroligheter. Metoden hade tidigare testats med framgång i Borgholm på Öland i samband med upprepade oroligheter vid midsommarfirandet där.

Som ett led i borgerlighetens strategi om att ”triangulera”/krama ihjäl, SD, gick Malmömoderaterna snabbt ut med ett pressmeddelande där man hävdade att man minsann hade tänkt samma sak.

Trots att moderaterna alltså inte yppat ett ord om detta tidigare och trots att man till dagsdato inte har lagt fram några skarpa förslag i denna riktning, så tog man åt sig mer än halva äran av SD:s förslag.

Faktum är att moderaternas gruppledare Anja Sonesson fick betydligt mer mediauppmärksamhet än Sten Andersson, som hade lagt fram motionen. I t ex SVT:s Sydnytt, där Sonesson medverkade, nämndes det knappt att förslaget hade kommit från SD. Sonesson gick till och med så långt att hon hävdade att det var ett moderat förslag som SD försökte få uppmärksamhet på [Sic!].

I Kvällsposten 2009-04-30 uttalade hon sig på följande sätt:

Det här är ett moderat förslag. Jag bryr mig inte eller tar hänsyn till vad Sverigedemokraterna pratar om hemma på sin kammare.

I slutet av förra veckan kom så äntligen SD:s motion upp för behandling i Malmös kommunstyrelse. Det visade sig att SD var ensamma om att stödja motionen. Moderaterna röstade emot…

Frågan man måste ställa sig är:

– Har moderaterna ingen skam i kroppen?

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s