Gemensamma nämnare? (2009-02-05)

År 1897 besökte Spanjoren, Felipe Benicio Navarro, Sverige. I sin reseskildring beskrev han svenskarna som ett av de minst kriminella folken på jorden:

”… i Sverige är ett brott en så ovanlig företeelse att – enligt vad de förtäljer kommer ingen ihåg när det senast skulle ha begåtts ett sådant. Respekten för andras egendom snuddar vid det overkliga, och detta bevisas hela tiden i tusen detaljer.”

År 2008 skrev jag i en reseskildring från Färöarna, publicerad i SD-K nr 78:

Att färingarna med alla mått mätt har lyckats skapa ett välfungerande samhälle kan knappast bestridas av någon. Landet har kanske världens lägsta brottslighet. Flera färingar vi talat med bedyrar att de aldrig låst vare sig sin bil eller sitt hus och något mord har man inte haft på över 20 år. Den allvarligaste incidenten under årets nationaldagsfirande, där över 20 000 personer träffades och inmundigade kopiösa mängder alkohol under flera dagar, bestod enligt lokalpressen i att några överförfriskade äldre herrar bestämde sig för att ta en nattlig roddtur i en båt som inte var deras och därför greps av polis.

Vilket märkligt sammanträffande. Jag undrar vilka gemensamma nämnare det kan finnas mellan 1890-talets Sverige och 2000-talets Färöarna? Det hade kanske varit intressant att studera för den som anser att trygghet och frihet från brott är en viktig beståndsdel i ett lyckat samhällsbygge…

Permalänk
Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s