Fri abort fram till födelseögonblicket – höjden av kvinnovänlighet? (2010-02-19)

SD:s fortsatta framgångar i opinionen sprider nu panik i de politiskt korrekta leden. I desperationen över att de falska rasistanklagelserna inte längre har någon större inverkan på befolkningen har man börjat se sig om efter nya halmstrån att greppa efter. Det senaste i raden av dessa halmstrån är att försöka stämpla partiet som ”kvinnofientligt” och det vanligast förekommande argumentet bakom denna anklagelse är att SD vill sänka gränsen för fri abort från vecka arton till vecka tolv.

Kring detta gör jag följande reflektioner:

1. Enligt : IPPF 2004. Abortion Legislation in Europé är Sverige är det enda landet i Europa som tillåter fri abort efter vecka 12. De som hävdar att SD är kvinnofientligt för att vi förespråkar en anpassning till vår nära omvärld måste rimligtvis också förfäkta ståndpunkten att samtliga europeiska länder är djupt kvinnofientliga nationer.

2. I ett pressmeddelande från Karolinska institutet år 2006 kan man läsa följande:

Under lång tid har man antagit att foster, för tidigt födda barn och även nyfödda fullgångna barn ännu inte har utvecklat de funktioner i hjärnbarken som krävs för att känna smärta. (…)I sin avhandling Brain functional near infrared spectroscopy in human infants visar nu barnläkaren och forskaren Marco Bartocci att det för tidigt födda barnets hjärna är långt mer utvecklad än man tidigare har utgått från. Hans undersökningar med så kallad infraröd spektroskopi, utförda på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, visar att smärtsignaler från ett nålstick bearbetas i hjärnbarken hos för tidigt födda barn på samma sätt som hos vuxna människor.

I ett annat pressmeddelande från år 2007 står det såhär:

Allt fler barn som föds för tidigt överlever. Fler extremt för tidigt födda överlever än på 70-talet, samtidigt som kvaliteten i vården av dem som överlever är bättre.

När den nuvarande gränsen för fri abort bestämdes på 1970-talet, så var en viktig variabel att det skulle finnas en god säkerhetsmarginal mellan denna veckogräns och gränsen för när barn kan överleva på egen hand utanför moderns kropp med läkarvetenskapens hjälp. Om vi nu vet att vi med dagens moderna metoder kan rädda barn som inte är färdigutvecklade i ett tidigare stadium än vad man kunde på 1970-talet och samtidigt vet att det ofödda barnets förmåga att kunna känna smärta utvecklas långt tidigare än vad man trodde förut, är det då inte rimligt att gränsen för den fria aborten flyttas bakåt och anpassas till de vetenskapliga framstegen?

3. Om en sänkning av gränsen för fri abort från vecka 18 till 12 är kvinnofientligt och innebär ”en kränkning av kvinnors rätt till sina egna kroppar”, så måste ju rimligtvis även den nuvarande gränsdragning innebära en sådan kränkning fastän bara i något mindre utsträckning. Logiskt sett borde därmed höjden av kvinnovänlighet vara att tillåta abort ända fram till minuten innan barnets föds i den nionde månaden. Sådana extremt sena aborter har genomförts i bland annat USA. Den metod man då tagit till kallas för partiell födelseabort. Metoden grundar sig i det faktum att ofödda barn under den senare delen av graviditeten har så stora huvuden att det blir svårt att dra ut dem med en tång, därför klipper man hål i det ofödda barnets nacke och för in en slang i huvudet som suger ut det ofödda barnets hjärna och gör att kraniet kollapsar, så det lättare kan dras ut.

Om det är stöd för partiella födelseaborter i nionde månaden som utgör den nya officiella definitionen av kvinnovänlighet, ja då tvingas jag kanske erkänna att mina motståndare har en viss poäng när de säger att jag inte är någon kvinnovän. Trots att jag annars respekterar och värderar kvinnor på alla sätt och är beredd att dra lans mot vem som helst som vill förneka kvinnor jämställdhet och likabehandling.

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s