Expo: Att sabotera val är oproblematiskt ur demokratisk synpunkt (2008-01-29)

Idag ägnade jag lunchen åt att besvara ett mejl ifrån den förtjusande tidningen Expo, beträffande vilken policy Sd tillämpar angående medlemmar, som tidigare i sitt liv haft kontakt med extrema organisationer.

Jag avslutade mitt svar med att ställa följande motfrågor till Expo:

1. Vilken policy har Expo beträffande medarbetare och samarbetspartners, som tidigare visat prov på extremism och antidemokratiska värderingar? Kan man ha ett antidemokratiskt förflutet och samtidigt arbeta för Expo? Hur resonerade man då man valde att anlita Stieg Larsson, Tobias Hubbinette, Robert Aschberg och Kenny Hjälte som medarbetare/samarbetspartners?

2. I en artikel i dagens upplaga av BLT uppger Daniel Poohl att Expo inte kunnat hitta några tecken på att personer ifrån de etablerade partierna givit ekonomiskt stöd till nazistiska/extrema organisationer på samma sätt som de nu aktuella sverigedemokraterna. Vilka undersökningar har Expo genomfört för att komma fram till denna slutsats?

Trevligt nog fick jag ganska snabbt ett svar ifrån Expos chefredaktör, Daniel Poohl. Svaret, som enligt min enkla mening, är ganska uppseendeväckande hade följande innehåll:

När det gäller medarbetere grundar sig Expos policy på  de journalistiska principerna. Vi kräver därmed att alla som skriver för Expo inte är partipolitiskt aktiva. Men till skillnad från andra tidningar är vi också noga med att personer inte visar stöd för antidemokratiska idéer. När det gäller högerextremism har detta vad jag vet aldrig varit aktuellt. Expo är av förklarliga skäl inte hetast på listan över nazisters drömarbetsplats. När det gäller vänsterextremister har jag inte under min tid upplevt några problem med detta heller.

När det gäller galningar som Hübinette så vet jag faktiskt inte varför han var på Expo. Jag vet dock att han blev utslängd med huvudet före. Av någon anledning har dock inga av de arbetsplatser han senare varit på behövt stå till svars för hans illgärningar. Stockholms universitet. tv-produktionsbolag med mera.

Stieg Larsson grundade Expo så man kan väl säga att han anlitade sig själv. Han var ju med och grundade Expo. Jag har aldrig haft anledning att fundera över hans inställning till extremism. Bland annat körde han en lång debatt i Arbetaren om AFA.s metoder. Den debatten har dock glömts bort, inklusive alla andra gånger  vi, till skillnad från andra tidningar förklarat det förkastliga i att attackera sverigedemokrater.

Robert Aschberg var förvisso maoist en gång i tiden, men tillhör den ganska stora skara av äldre män som gått över till att bli råkapitalister i stället.

När det gäller Kenny Hjälte ser jag inga problem med hans idéer om demokrati.

Sista frågan. Vi har genom vår reserach ramlat över dessa uppgifter. Inget tyder på att riksdagspartierna har samma problem som SD. Vi har altså inte haft anledning att undersöka saken vidare.

Det finns en hel som är värt att kommentera i denna text men jag skall försöka hålla mig till de fyra mest iögonfallande punkterna:

1. Poohl hävdar på fullt allvar att Expos skribenter inte får vara partipolitiskt aktiva, vilket jag finner ytterst märkligt med tanke på att både folkpartisten Fredrik Malm (http://www.expo.se/2003/48_974.html, http://sv.wikipedia.org/wiki/Fredrik_Malm och vänsterpartisten Kenny Hjälte (http://www.expo.se/omexpo.html, http://www2.vansterpartiet.se/skane/art_detalj.asp?ID=129) arbetat/arbetar för Expo.

2. Poohl hävdar att Expo till skillnad ifrån andra tidningar avrått ifrån fysiska överfall på Sd och detta kan han till viss del ha rätt i, åtminstone avseende de senare åren, även om antivåldslinjen oftast motiverats med taktiska snarare än moraliska argument. Det intressanta i sammanhanget är dock hur Poohl får ihop ståndpunkten om att andra tidningar än Expo oftast inte tagit avstånd ifrån det våld som riktats mot Sd, med Expos ständigt återkommande mantra om att Sd är gnälliga kvasimartyrer, som i själva verket behandlas precis som alla andra och snarast är överexponerade i media (http://www.expo.se/2005/48_1381.html). Menar Poohl att det vore fullt normalt om alla tidningar utom Expo vid upprepade tillfällen undlät att fördöma extremistiska våldsdåd mot något av riksdagspartierna? Eller är han beredd att medge att Expo medvetet har ljugit när de hävdat att Sd ”spelar martyrer” och behandlas som alla andra?

3. Det mest uppseendeväckande av allt är enligt min mening att Poohl uppger att han inte ser några problem med Kenny Hjältes demokratisyn. För att ni, som till skillnad ifrån Daniel Poohl, inte är bekanta med Hjältes politiska bakgrund, skall förstå varför jag finner detta uppseendeväckande, så kan jag berätta att Hjälte åtminstone fram tills alldeles nyligen tillhört Vänsterpartiets blodröda kommunistiska falang (http://2mind.stoneworlds.com/ArticelsAndNews.asp?idDomain=1&idSubDomain=14&idNews=621) och att han i samband med valet till Europaparlamentsvalet 2004 gjorde sig känd genom att leda en omfattande sabotagekampanj mot sverigedemokraternas valinformation på bussarna i Malmö.

Hjälte och hans demokratiföraktande kumpaner i tog sig rätten att bryta mot lagen och hindra en politisk motståndare från att nå ut med sitt budskap strax innan ett val. Man uppviglade även andra att göra detsamma och erkände allting helt öppet (http://sydsvenskan.se/sverige/article68999.ece) Detta ser chefredaktören på en tidning som kallar sig ”demokratisk tidskrift” inga problem med.

4. Angående de sex sverigedemokrater som anklagas för att ha fört över pengar till extremistiska konton av olika anledningar, så erkänner Poohl nu att man, i vanlig ordning, bara granskat Sd och inga etablerade partier. Han motiverar detta med att inget tyder på att riksdagspartierna har samma problem som SD. Vi har alltså inte haft anledning att undersöka saken vidare.

Detta är en version som på ett väsentligt sätt skiljer sig ifrån den han uppgav till Blekinge läns tidningar, där han istället försökte ge sken av att även andra partier granskats genom att formulera sig på följande sätt: Vi har inte hittat tecken på att människor inom de andra partierna skänkt pengar till liknande nazistorganisationer Det är ju ganska givet att man inte hittar några tecken om man inte letar efter dem. Den som förväntar sig att av en slump snubbla över en kamel under en isbjörnssafari på Grönland lär ju bli besviken, men det är ju knappast detsamma som att det inte existerar några kameler överhuvudtaget.

Man kunde ju trott att Expo skulle ha lärt sig något av de misstag man begick när man under flera års tid, med bestämdhet, hävdade att Sd var landets i särklass mest brottsbelastade parti och det senare visade sig att vi knappt har hälften så många brottslingar på våra listor som riksdagspartierna, men så verkar inte vara fallet. Det behövs ju å andra sidan inte heller. Man kan ju alltid hävda att ingenting tydde på att riksdagspartister skulle kunna begå brott och att att man inte hittat några tecken på att så skulle vara fallet…

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s