Enligt BRÅ ökar våldtäkterna. Fast inte när SD säger det… (2010-08-09)

I samband med den infekterade debatten som följde på Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet om islamisering förde jag en längre mejldiskussion med en utredare vid Brottsförebyggande Rådet som heter Klara Hradilova Selin. Diskussionen där Hradilova Selin, trots en mängd uppgifter som pekar på motsatsen, vägrar erkänna att muslimska män är överpresenterade som gärningsmän inom brottskategorin våldtäkt, mynnade ut i bloggposten ”Bagdad-BRÅ och våldtäkterna”.

Senare har det visat sig att det kan ha varit personliga politiska motiv som låg bakom Hradilova Selins kategoriska och illa underbyggda fördömanden av Åkessons debattartikel. Detta då hon enligt sin facebook-profil är en uttalad motståndare till Sverigedemokraterna och en uttalad anhängare av den vänsterpartistiske riksdagskandidaten Zana Hussan.

Igår gick Hradilova Selin återigen ut i media och anklagade Jimmie Åkesson för att komma med felaktiga påståenden. I ett telegram från TT kunde man bland annat läsa följande:

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson talade om ”den nya våldtäktsvågen” i sitt sommartal i hemstaden Sölvesborg på lördagen. Han anklagade feminister och etablerade partier för att inte våga tala om problemet.

– Frågan är känslig för dess starka koppling till landets huvudlösa  massinvandringspolitik, sade Åkesson, inför några hundra åhörare.

Han stödde sig på statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) när han uppgav att våldtäktsanmälningar ökat de senaste åren och att det finns en överrepresentation av misstänkta med utomeuropeisk bakgrund.

SD har nu begärt ut alla våldtäktsdomar från landets tingsrätter från förra året för att kunna granska vilka gärningsmännen är.

Men att antalet anmälningar har ökat behöver inte betyda att det faktiskt sker fler våldtäkter än tidigare, enligt Brås utredare Klara Hradilova Selin. Och även om personer med invandrarbakgrund oftare misstänks för brottet spelar faktorer som social bakgrund, inkomst och utbildning större roll än nationalitet.

– Dessutom finns forskning som visar att många felaktigt pekar ut invandrare som misstänkta. De har en bild av att brottslingar ska vara mörkhåriga eller ha en viss härkomst, säger hon.

När det gäller påståendet om att andra faktorer skulle ha större betydelse än nationalitet så motsäger Hradilova Selin helt resultaten från Brå:s egna rapporter 1996:2 och 2005:17. Där det tydligt framgår att invandrare är kraftigt överrepresenterade inom brottskategorin våldtäkt även efter det att man korrelerat för socioekonomiska variabler.

Att en kvinna som våldtagits av en rågblond, svensk man i 20-årsålder istället skulle peka ut en svarthårig man från Irak bara därför att hon ”har en bild av att brottslingar skall vara mörkhåriga” bedömer jag som högst osannolikt. Svaret på frågan kring huruvida invandrare är överrepresenterade inte bara som utpekade, misstänkta gärningsmän, utan också som faktiskt skyldiga, dömda våldtäktsmän, får vi ju dock inom kort iochmed att SD nu gör BRÅ:s jobb genom att presentera den första svenska rapporten någonsin där nationaliteten på de dömda våldtäktsmännen granskas.

Mest anmärkningsvärt av allt är kanske att Hradilova Selin (alternativt TT-journalisten som cencurerat hennes svar?) implicit försöker framställa Åkesson som en lögnare genom att föra fram ökad anmälningsbenägenhet som den enda förklaringen till den kraftiga ökningen av antalet anmälda våldtäkter. Här säger hon nämligen inte bara emot sina kollegor på BRÅ, utan också sig själv.

I BRÅ-rapporten 2005:7 Våldtäkt – en kartläggning av polisanmälda våldtäkter kan man på sid. 10 läsa följande:

”Det går inte att med kartläggningen som grund utesluta att den kraftiga ökningen av den anmälda våldtäktsbrottsligheten i alla fall delvis beror på en ökad anmälningsbenägenhet. Men på det hela taget finns det inte något stöd i kartläggningen för tolkningar som innebär att denna faktor, ens i kombination med lagändringen, skulle kunna förklara hela eller ens merparten av ökningen av antalet anmälda våldtäkter. Det är alltså inte klarlagt, men alls inte osannolikt, att det faktiska antalet våldtäkter har ökat.”

I en intervju med Gefle Dagblad 2008-06-18 kan man läsa följande:

– Våldtäkter där kvinnan är obekant eller väldigt ytligt bekant med gärningsmannen har börjat anmälas oftare men också ökat på riktigt, säger Klara Hradilova Selin.

Och så sent som 2010-04-28 sade Hradilova Selin följande till SVT Rapport:

”…att antalet anmälda våldtäkter ökat så markant under kort tid kan inte enbart förklaras med ändrad lagstiftning och ökad benägenhet att anmäla. Forskarna tror att vissa typer av våldtäkt faktiskt kan ha blivit vanligare:

-Dels har alkoholkonsumtionen ökat markant vilket bidrar till att fler sexualbrott kan begås. Dels är det rimligt att tro att internet bidragit till de våldtäkter som grundar sig i snabba möten mellan personer som inte känner varandra annat än via nätet, säger Klara Hradilova Selin på brå.”

 

(En granskning av tesen om ökad alkoholkonsumtion som huvudsaklig förklaringsmodell till det ökade antalet våldtäkter sparar jag till en annan gång)

Det verkar således som att BRÅ och Klara Hradilova Selin anser att inte bara anmälningarna, utan också de faktiska våldtäkterna har ökat. Dock så tycks detta bara gälla när inte SD och Jimmie Åkesson säger samma sak för då har våldtäkterna helt plötsligt inte ökat.

Vad var det nu igen som professor Sten Levander, ledamot av BRÅ:s vetenskapliga nämnd, sade i Aftonbladet 2002-04-05? Jo, just det!

”- Det är katastrof överallt på BRÅ. Rapporterna som de gör är filtrerade, det utövas censur. BRÅ:s uppdrag är att serva regeringen med forskning och kunskap. Det gör de inte. BRÅ tillhandahåller istället önskad information på beställning av justitieministern och departementet”

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s