”Det finns ingen större sorg på denna jord, än att förlora sitt fosterland” (2007-02-15)

En bok som länge legat på min ”att läsa-lista” är ”The death of the West” av den konservative, amerikanske f.d presidentrådgivaren och presidentvalskandidaten, Patrick J. Buchanan, och nu har en partikamrat varit vänlig nog att låna ut den till mig.

För att undvika eventuella missförstånd vill jag klargöra att jag är långtifrån enig med Buchanan beträffande alla hans ståndpunkter och uttalanden och något helhetsintryck av boken kan jag inte heller leverera eftersom jag inte läst den färdigt ännu.

Något som jag däremot i allra högsta grad är enig med Buchanan om, är hans välformulerade och mycket träffande beskrivning av de effekter, som kulturradikalernas och 68-vänsteristernas, skrämmande stora inflytande på de västerländska samhällena har fått, och den sorg och alienation som detta gett upphov till hos många medborgare. Texten gäller USA, men torde vara applicerbar på i stort sett vilket västerländskt land som helst och i allra högsta grad Sverige.

Nedan följer min egna, högst amatörmässiga, översättning av den engelska texten:

”Miljoner har börjat känna sig som främlingar i sitt eget land. De ryggar tillbaka inför en populärkultur som är späckad med känslolös sexualitet och hedonistiska ideal. De ser gamla högtider försvinna och gamla hjältar degraderas. De ser konst och kulturminnen från ett ärorikt förflutet raderas från muséerna och ersättas med det deprimerande, det fula och det anti-amerikanska. De ser hur böcker som de högaktade som barn försvinner från skolorna och ersätts med författare och titlar som de aldrig hört talas om. Den moralkod som de uppfostrades med har kastats över ända. Kulturen de växte upp med är döende i det land de växte upp i.

På bara en halv mansålder har många amerikaner sett sin gud bli avsatt, sina hjältar bli släpade i smutsen, sin kultur bli förorenad, sina värderingar bli attackerade, sitt land bli invaderat och sig själva bli demoniserade och utmålade som fördomsfulla extremister därför att de håller fast vid samma värderingar som amerikaner har hållit för självklara under generationer. ”För att vi skall kunna älska vårt land, måste vårt land vara älskvärt”, sa Burke. På alltför många sätt är Amerika inte längre älskvärt. Trots att hon fortfarande är ett stort land, är det många som undrar om hon fortfarande är ett gott land. Vi lämnade inte Amerika säger de, hon lämnade oss. Som Euripides skrev, ”Det finns ingen större sorg på denna jord, än att förlora sitt fosterland.””

(Patrick J.Buchanan, The death of the West, sid.5)

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s