Det är dags att börja slåss för våra flickor! (2008-02-25)

Svenska flickor och unga kvinnor mår allt sämre. Enligt Socialstyrelsens folkhälsorapport ifrån förra året kan man se en oroväckande ökning av stress, psykisk ohälsa och alkoholkonsumtion bland svenska flickor. Än mer oroande är Ungdomsstyrelsens senaste undersökning, ”Ungdomsbarometern”, som visar att var sjätte svensk flicka mår så dåligt att de försökt lindra sitt psykiska lidande genom att skada sig själva och skära sig med ett vasst föremål någonstans på kroppen. Minst 16% av av våra flickor uppvisar ett självdestruktivt beteende.

Förklaringarna och lösningarna på det här problemet är sannolikt många, komplexa och djupgående.

Personligen tror jag dock att författaren Carl Hamilton, är en del av sanningen på spåret i sin omdebatterade bok ”Det infantila samhället”, där han pekar ut modernistiska fenomen som översexualisering, kärnfamiljens kollaps och vuxenvärldens kapitulation och infantilisering som viktiga förklaringar till den negativa utvecklingen.

Jag tror även att den likhetsfeministiska statsideologin, som förutsätter att pojkar och flickor är precis likadana, har exakt samma behov och därmed förväntas agera och prestera på precis samma sätt, bär en del av skulden. Även det hårdnade samhällsklimatet och utbredningen av kvinnofientliga kulturer och attityder på våra skolor är sannolikt en faktor att ta med i beräkningen.

Problemen är som sagt oerhört komplexa och djupgående och några universallösningar står nog därför inte att finna. Detta får dock inte tas som en ursäkt för uppgivenhet eller passivitet. En bra början vore att återupprusta skolhälsovården i allmänhet och kuratorsverksamheten i synnerhet, stärka kärnfamiljen, motverka sexualiseringen av unga flickor, avskaffa likhetsfeminismen som samhällsbärande idé och stoppa utbredningen av kvinnofientliga kulturer.

Problemen kan inte längre ignoreras. Det är dags att börja slåss för våra flickor!

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s