Bitterljuvt om vårdnadsbidraget (2008-05-26)

Det var med en bitterljuv känsla som jag i förra veckan mottog beskedet om att riksdagen nu slutgiltigt fattat beslut om att ge kommunerna rätt att införa vårdnadsbidrag.

Reformen är naturligtvis ett steg i rätt riktning och ett led i uppgörelsen med den socialistiska utgångspunkten för familjepolitiken, som bygger på vanföreställningen om att alla barn och föräldrar är likadana och har samma behov.

Det är dock en reform som regeringen bjuder in till med armbågen. Regeringen har inte gett kommunerna något riktat stöd för reformen och maxbeloppet är, tack vare folkpartiets påtryckningar och kristdemokraternas kapitulation, satt till endast 3000 kr per barn och månad. Det låga beloppet gör att endast en mindre grupp föräldrar kommer att ha en reell möjlighet att utnyttja det. Paradoxalt nog innebär det låga beloppet troligen att reformen blir dyrare för kommunerna än vad den skulle blivit med ett högre belopp. Om vårdnadsbidraget endast utnyttjas av de föräldrar som redan är hemma med sina barn utan ersättning, blir reformen en ren kostnad. Varje fall där föräldrarna tar sitt barn ur den kommunala barnomsorgen för att vårda det i hemmet blir däremot en besparing. Ett belopp på t ex 6000 kr skulle fortfarande vara lägre än kostnaden per barn i den kommunala barnomsorgen, men göra vårdnadsbidraget till ett tänkbart alternativ för betydligt fler föräldrar, som idag har sina barn på dagis, och därmed minska kommunernas kostnader.

När sverigedemokraterna kommer in i riksdagen kommer vi att arbeta för en kraftig förbättring av vårdnadsbidraget. Tills dess får vi glädjas åt att diskrimineringen av hemmavarande föräldrar har minskat något och att åtminstone några fler barn, som inte är mogna för eller trivs på dagis, får möjligheten att vara hemma lite längre med sina föräldrar.

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s