Bakgrunden till förstamajfirandet (2009-04-29)

Då den svenska vänstern ofta kategoriserat konservativa rörelsers högtidlighållandet av datum som den sjätte och trettionde november, som ett våldsförhärligande hyllande av icke-demokratiska, historiska personer, så tyckte jag att det kunde vara intressant att titta närmare på bakgrunden till arbetarrörelsens egen högtidsdag den första maj.

Nedanstående citat är hämtat från den statliga utredningen: ”Hotet från vänster”

1 maj har sedan länge varit allmän helgdag i Sverige. Bakgrunden till detta är dock inte lika välkänd. Den 1 maj 1886 demonstrerade en mycket stor folkmassaa(siffran 80 000 har nämnts) på Chicago Haymarket för åtta timmars arbetsdag. Fler demonstrationer och strejker följde de närmaste dagarna och den 3 maj sköt polisen ihjäl fyra personer i ett försök att hindra en attack mot strejkbrytare. Dagen efter hölls en protestmarsch mot polisvåldet. När polisen försökte upplösa folksamlingen kastades en bomb som dödade en polisman. I tumultet som därefter uppstod dödades flera personer bland de demonstrerande samt sju polismän. Fyra anarkister dömdes till döden och hängdes 1887; en femte undgick avrättning genom att ta sitt eget liv…

(…)År 1889 beslutade Andra Internationalen vid sin konstituerande kongress att förklara 1 maj som arbetarnas högtidsdag och sedan 1890 har arbetarrörelsen demonstrerat denna dag.

Som kuriosa kan nämnas att den Andra internationalen, förutom de svenska socialdemokraterna, också inkluderade bland annat massmördaren Vladimir Lenin och hans ryska bolsjeviker, som fram till 1917 faktiskt kallade sig socialdemokrater och som bland annat fick låna pengar av de svenska socialdemokraternas ungdomsförbund.

Som ytterligare kuriosa noterade jag precis att författaren till faktarutan i denna UNT-artikel om 1 maj-firandets bakgrund ”råkat” glömma det faktum att den anarkistiska mobben i Chicago försökte lyncha strejbrytare och mördade 8 polismän.

Annonser
Det här inlägget postades i Äldre bloggposter från SD-Kuriren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s